Corrida de Toros - býčí zápasy.Neptej se komu zvoní hrana,zvoní tobě

Přidat popisek -viz text
Přidat popisek - viz text článku
Cestujeme a sledujeme dění, zvyky a události.
Stojí za zmínku si připomenout i oblíbenou zábavu jinde než se věnovat balastu na českém
internetu. Obrázky připomenou tragedii, která se odehrála a je jí věnována tato připomínka.
Andalusie (Španělsko) Corrida de Toros - býčí zápasy

Při corridé de toros, zabíjejí obyčejně tři matadoři šest býků. Každý matador zabíjí dva. Býci musí být podle zákona čtyři až pět let staří, nesmí mít žádné tělesné defekty a musí být vyzbrojeni dobrými rohy s ostrými špičkami. Před zápasem je prohlíží městský zvěrolékař. Veterinář je povinen odmítnout každého býka, jež není dost starý, není dobře vyzbrojen.nebo má nějakou tělesnou vadu. Nesmí být například chromý.
Mužům, jejichž úkolem je býky zabít, se říká matadoři. Kterého ze šesti býků má kdo zabít, určuje los. Každý matador, neboli zabíječ, má družinu, jíž se říká cuadrilla a jež se sestává z pěti až šesti mužů, které platí matador a kteří pracují podle jeho příkazů. Tři z nich nejsou na koni a pomáhají matadorovi s pláštěnkami, zabodávají do býka na jeho rozkaz devadesáticentimetrové dřevěné hůlky s harpunovitými hroty, takzvané banderillas. a říká se jim peones nebo banderilleros. Dalším dvěma, kteří se v aréně objevují na koních, se říká pikadoři.
Toreador, se ve Španělsku neříká nikomu. To je zastaralý název, jímž se kdysi označovali příslušníci šlechty, kteří v dobách, kdy ještě nebyly profesionální býčí zápasy, zabíjeli ze sportu býky a koně. Každému, kdo zabíjí býky za peníze, ať už jako matador, banderillero nebo pikador se říká torero. Člověku, který je zabijí z koně oštěpem a používá při tom cvičených čistokrevných koní, se říká rejoneador nebo caballero en plaza. Býčím zápasům se španělsky říká corrida de toros neboli běh býků. Aréně se říká plaza de toros.
Ernest Hemigway: Smrt odpoledne

Hlavním a jediným námětem Smrti odpoledne jsou býčí zápasy a vše kolem nich. Hemingway vždy rád a často cestoval a ve Španělsku strávil dlouhou dobu a rád se do něj často vracel. Našel zde mnoho přátel jak mezi spisovateli a umělci (např. Pablo Piccasso aj.), tak i mezi nejlepšími toreadory a dalšími rodilými Španěly.
Hemingway byl býčími zápasy, corridou, fascinován od první chvíle. Vnímal je jako velice dramatický rituál, jehož aktéři jsou každou chvíli vlastní vůle v nebezpečí smrti. Corrida jej svými riskantními okamžiky na hranici života a smrti inspirovala i k mnoha obecnějším úvahám o boji člověka s přírodou .
Hemingway se zúčastnil více než 1 500 býčích zápasů. Vše v knize však směřuje především k tomu, aby čtenář byl přesvědčen o tom, že býčí zápasy nejsou jen bezduchým zabíjením a sadistickou hrou, při níž jde pouze o zabíjení zvířat. Snaží se corridu představit jako tradiční rituál, lidovou slavnost a velkolepou alegorii světa.
Dílo: Sbohem armádo - Ernest Hemingway
Fiesta - Ernest Hemingway
Komu zvoní hrana - Ernest Hemingway
Mít a nemít - Ernest Hemingway
Stařec a moře - Ernest Hemingway
Zelené pahorky africké a další ... novely a povídky

Jak žil, tak zemřel... tragicky jako většina lidí vymykajích se stádnímu životu a vyhledávajících
dobrodružství a nebezpečí.
V roce 1961 pravděpodobně spáchal sebevraždu (zastřelil se), nezanechal po sobě žádný vysvětlující dopis, jeho smrt bývá také vysvětlována jako nehoda při čištění hlavně. Pro sebevraždu hovoří především tyto argumenty:
- Byl velmi zkušený lovec a je u něj taková to nehoda nepravděpodobná, ne však nemožná.
- Trpěl depresemi.
- Jeho přátelé se shodli na pravděpodobnosti sebevraždy.
Hemingway vyhledával nebezpečí, měl zálibu v nebezpečných sportech (býčí zápasy) a v lovu.
Ve svých povídkách hledal pravdu o člověku v mezní situaci, proto své hrdiny stavěl do nebezpečí, kde pak prokazovali čest a odvahu. Styl jeho psaní je samozřejmě přizpůsoben této literatuře: je úsečný, zbavený všeho nadbytečného, jeho díla nemají žádné citové zabarvení.
Počítá s podtextem. Většina jeho děl byla inspirována osobními zážitky.
Postavy jeho děl jsou často muži, kteří vedou nebezpečný způsob života (vojáci, rybáři, lovci, toreadoři).

Motto: Neptej se komu zvoní hrana,... zvoní tobě.
Zdroj: Blogger.com, pohodaveskole.net

Oblíbené příspěvky

VYBERTE SI Z NABÍDKY MENU: (štítky)

*Úvod do blogu Ninive A M E R I K A ABBA Afrodíté Akční příběh - zabijačka a to okolo :: aktivity radosti a milování života Aljaška Alpy Dachstein Amanda Zelina Anne Sophie Mutter Ashley Tisdale Baby - Blackbird Beruška Bylinky Cambridge Caracas Cestování po Chile Patagonie Čápi Čas lásek čápů Čas lásek jelenů Česká písnička Divoká Příroda Jižní Afriky Dlouhozobka svízelová Dřípatka Empatie Enigma Euro Fejeton flame pod články na webu Flora Fotografie z cest Fotografie z Venezuely Dovolená Fotografujte Google Street View Hádanka - Kdo je chytřejší? Muži nebo ženy Helikoptérové matky Historie Hnízdění Hodně jíme a rosteme jako z vody Dvojčata 1 rok Holub hřivnáč Hory Humor a vtipy Husa Husy Christina Aquilera I T A L I E Instinkty a pudy IRÁN IRSKO Iva Kubelková Jak se staví sen Jak se volí presidenti v Česku recenze Jan Saudek Jana Doležalová Jaro jaro přijde brzy a léto rychle za ním Ježíš Kristus John Denver Johnny Cash Kalifornie Kámen a bolest Káně Karel Hynek Mácha Karel Kryl Karel Schwarzenberg Kelly Family Kočky a my Komentáře Konipas bílý Korsika Kos Krásné ženy se svlékají Krásy Severní Ameriky Kritické myšlení Krmení mladých Krmítko Kruger National Park Křivoklát Kvalita života Kylie Minogue Labutě péče o mladé Lama Láska Lenost Léto Londýn Lorem ipsum celé vysvětlení pro hledající Bloggery Lyžování Mám dobrou náladu ale srdce je smutné Marie Rottrová Mateřství a péče o potomstvo Medicina Mexico a staré aztécké indiánské tance MEXIKO Milování světu vládne Moře Motivace Motivační základní emoce Namlouvání Námluvy Naše zahrady NĚMECKO Nemoci O demokracii Obě dvě i ve vaně Páření Čmelák královna Pikantní historky Pivní etický kodex Podzim Pohyb Prevence první máj Překladač Příběhy chlapů od silných motocyklů a krásných žen Příběhy plné slz a zklamání TEEN problémy Příběhy ze života Příroda Ptáci Pychosomatická medicína Radost a uspokojení Radůza ŘECKO S Google do světa internetu S Motorolou RAZR V3 Sabrina Boys Santorini Sen o vlčím máku Severní Amerika Kanada USA Schwabisch Hall Slavík obecný Slípka zelenonohá Slovensko Slovinsko Slunéčko sedmitečné Smích Smokie South Africa Spánek Správně vidíme jen srdcem Srdce Stehlík Svobodné rozhodnutí SYRIE a JORDÁNSKO Šoupálek dlouhoprstý Špaček Šťastný Nový Den TEEN - NEPRIJIMAM KONVENCNI STYL v OBLEKANI Ťuhýk obecný United Kingdom Vancouver Vánoce Vánoční včelky a jejich domečky Velký pátek Venezuela Original Photo Verše Veverka Videa Hudba Hity Vlaštovky Vodopády Vodouš šedý Vysoká Vzpoura deprivantů komplexní sdělení problému Windows a Apple Yosemite for a Father's Day Zahrada Zahrady Zdraví Život tropí hlouposti Historky Veselé Příhody Vtipy

Vybraný příspěvek

Stehlík a krmení mladých. To je nadělení....

Můžete je spočítat? Stehlík krmí...