O Máji v listopadu

Verše psané podzimem
Na dnešek připadá 200. výročí narození básníka Karla Hynka Máchy, autora slavného Máje. Mácha patří mezi nejvýznamnější představitele romantismu u nás. V listopadu roku 2010 si česká kultura připomene významné máchovské jubileum, dvě stě let od narození básníka, který se stal v mnohém zakladatelem moderní české poezie a jehož vliv je patrný dodnes. K tomuto významnému výročí připravila Obec spisovatelů ve spolupráci s dalšími institucemi, mimo jiné s Památníkem národního písemnictví, Národní knihovnou, Ústavem pro českou literaturu AV ČR, o. s. Litterula, nakladatelstvími a mnoha dalšími, řadu akcí, výstav, konferencí, autorských čtení, besed, odborných diskusí, knih a sborníků, které souhrnně nazvala projektem Rok Karla Hynka Máchy 2010.
Curriculum vitae:
Před dvěma sty lety, 16. listopadu 1810 se narodil náš první moderní básník a nejspíš i největší, jakého jsme měli.
Rodný dům na pražském Újezdě už nestojí. Jako kluk spadl ze zvonice a málem se zabil. Odnesla to jeho pravá tvář, kde měl hlubokou jizvu. Soudí se, že Máchův pád byl jednou z inspirací pro smutný konec zámečnického učně J. T., literární postavu Jaroslava Foglara.
Navzdory svému nízkému původu dokázal Mácha vystudovat práva, nepochybně díky své inteligenci. Vynikal v matematice, logice, historii i jazycích. Na studiích začal básnit, v němčině, poté již takřka bez výjimky česky. Několik prvotin vyšlo v časopisech. Psal i prózu a pokoušel se o divadelní hry. Ne každá z jeho prací byla výrazná, vše ale spělo k dílu, které u nás do té doby nemělo obdoby - lyrickému, přírodnímu a temnému Máji. Vydal si ho sám vlastním nákladem v pětadvaceti letech.
Každý kdo přečte Máj, pozorně a celý, s překvapením zjistí, že jeho notoricky známý úvod, je pro celou báseň netypický. Romantismus není romantika. Máj je živočišný i něžný, především ale v řadě pasáží obsahuje nádhernou poezii. Před Máchou naši veršotepci většinou jen vlastenecky básničkařili, Máchův Máj se jim nemohl zamlouvat.
Mácha byl pohledný, sebevědomý mladý muž, pyšný, chorobně žárlivý a panovačný. Na druhou stranu uměl uznat svou chybu, byl věrný přítel i fyzicky zdatný chodec. Měl hudební i výtvarné nadání. Psychicky trápil a vydíral matku svého dítěte, prostou a oddanou Lori. Ušetřena nezůstala její matka ani jeho rodiče. Je neuvěřitelné, že zároveň dokázal psát takovou poezii. V jednom z jeho deníků se zachovaly šifrované pasáže, kde zcela věcně a bez vzrušení popisoval své a Lořiny sexuální prožitky.
Vydání Máje byla jediná pozitivní skutečnost v posledním roce jeho života. I narození syna Ludvíka provázely scény a zničující Máchova povaha. Nakonec se rozhodl usadit s rodinou v Litoměřicích, kde je nikdo neznal. Krajina Českého středohoří je jedna z nejpůsobivějších. Necelé dva měsíce před smrtí tam nastoupil jako inspicient v právnické kanceláři a chystal vše na příjezd Lori s dítětem. Konec se ale nezadržitelně blížil.
Když pomáhal s hašením stodol, nakazil se zřejmě cholerou z vody, kterou nejen poléval střechy, ale i pil. Počínající nevolnost nijak neléčil a dál docházel do úřadu, přespával v nevytopeném bytě. Pár dní před koncem napsal Lori německy svůj nejtvrdší dopis. Pohřben byl na litoměřickém biskupském hřbitově, u zdi, za níž se vypíná Radobýl, vrch, z něhož běžel do hořícího města. Po obsazení Sudet Nacisty byly jeho kosti převezeny do Prahy.

Výběr oblíbených pasáží z díla na ukázku:

cituji:
....jenž rozsmutnivše sebe, V tiché se slzy celí rozplýváte: Vás já jsem posly volil mezi všemi. Kudy plynete v dlouhém dálném běhu, I tam, kde svého naleznete břehu, Tam na své pouti pozdravujte zemi. Ach zemi krásnou, zemi milovanou, Kolébku mou i hrob můj, matku mou, Vlast jedinou iv dědictví mi danou

Iv smutném zraku mém dvě vřelé slzy stály, Co jiskry v jezeru, po mé si tváři hrály; Neb můj též krásný věk, dětinství mého věk Daleko odnesl divoký času vztek. Dalekof jeho sen, umrlý jako stín, Obraz co bílých měst u vody stopen klín, Takf jako zemřelých myšlénka poslední, Tak jako jméno jich, pradávných bojů hluk

Stojí hory proti sobě, Z jedné k druhé mrak přepnutý Je, co temný strop klenutý, Jednu k druhé pevně vize. Ouvalem tím v pozdní době Ticho, temno jako v hrobě. Za horami, kde pod mrakem Ve vzdálí se rozstupují — V temné dálce, něco níže Kolmé skály k sobě blíže Než hory se sestupují, Tak že siným pod oblakem Skály

Vidíš-li poutníka, an dlouhou lučinou
spěchá ku cíli, než červánky pohynou?
Tohoto poutníka již zrak neuzří tvůj,
jak zajde za onou v obzoru skalinou,
nikdy – ach nikdy! To budoucí život můj.
Kdo srdci takému útěchy jaké dá?
Bez konce láska je! – Zklamánať láska má!


Zdroj: kryl.kat.cz

Oblíbené příspěvky

VYBERTE SI Z NABÍDKY MENU: (štítky)

*Úvod do blogu Ninive A M E R I K A ABBA Afrodíté Akční příběh - zabijačka a to okolo :: aktivity radosti a milování života Aljaška Alpy Dachstein Amanda Zelina Anne Sophie Mutter Ashley Tisdale Baby - Blackbird Beruška Bylinky Cambridge Caracas Cestování po Chile Patagonie Čápi Čas lásek čápů Čas lásek jelenů Česká písnička Divoká Příroda Jižní Afriky Dlouhozobka svízelová Dřípatka Empatie Enigma Euro Fejeton flame pod články na webu Flora Fotografie z cest Fotografie z Venezuely Dovolená Fotografujte Google Street View Hádanka - Kdo je chytřejší? Muži nebo ženy Helikoptérové matky Historie Hnízdění Hodně jíme a rosteme jako z vody Dvojčata 1 rok Holub hřivnáč Hory Humor a vtipy Husa Husy Christina Aquilera I T A L I E Instinkty a pudy IRÁN IRSKO Iva Kubelková Jak se staví sen Jak se volí presidenti v Česku recenze Jan Saudek Jana Doležalová Jaro jaro přijde brzy a léto rychle za ním Ježíš Kristus John Denver Johnny Cash Kalifornie Kámen a bolest Káně Karel Hynek Mácha Karel Kryl Karel Schwarzenberg Kelly Family Kočky a my Komentáře Konipas bílý Korsika Kos Krásné ženy se svlékají Krásy Severní Ameriky Kritické myšlení Krmení mladých Krmítko Kruger National Park Křivoklát Kvalita života Kylie Minogue Labutě péče o mladé Lama Láska Lenost Léto Londýn Lorem ipsum celé vysvětlení pro hledající Bloggery Lyžování Mám dobrou náladu ale srdce je smutné Marie Rottrová Mateřství a péče o potomstvo Medicina Mexico a staré aztécké indiánské tance MEXIKO Milování světu vládne Moře Motivace Motivační základní emoce Namlouvání Námluvy Naše zahrady NĚMECKO Nemoci O demokracii Obě dvě i ve vaně Páření Čmelák královna Pikantní historky Pivní etický kodex Podzim Pohyb Prevence první máj Překladač Příběhy chlapů od silných motocyklů a krásných žen Příběhy plné slz a zklamání TEEN problémy Příběhy ze života Příroda Ptáci Pychosomatická medicína Radost a uspokojení Radůza ŘECKO S Google do světa internetu S Motorolou RAZR V3 Sabrina Boys Santorini Sen o vlčím máku Severní Amerika Kanada USA Schwabisch Hall Slavík obecný Slípka zelenonohá Slovensko Slovinsko Slunéčko sedmitečné Smích Smokie South Africa Spánek Správně vidíme jen srdcem Srdce Stehlík Svobodné rozhodnutí SYRIE a JORDÁNSKO Šoupálek dlouhoprstý Špaček Šťastný Nový Den TEEN - NEPRIJIMAM KONVENCNI STYL v OBLEKANI Ťuhýk obecný United Kingdom Vancouver Vánoce Vánoční včelky a jejich domečky Velký pátek Venezuela Original Photo Verše Veverka Videa Hudba Hity Vlaštovky Vodopády Vodouš šedý Vysoká Vzpoura deprivantů komplexní sdělení problému Windows a Apple Yosemite for a Father's Day Zahrada Zahrady Zdraví Život tropí hlouposti Historky Veselé Příhody Vtipy

Vybraný příspěvek

Stehlík a krmení mladých. To je nadělení....

Můžete je spočítat? Stehlík krmí...