Lorem ipsum pokus o vysvětlení pro začínající bloggery. Text připomíná klasickou latinu, avšak ve skutečnosti je nesmyslný, smyšlený. Je však odvozen z Ciceronovy De finibus bonorum et malorum (O koncích dobra a zla)

Růže na fasádě pod oknem
Lorem ipsum je označení pro standardní pseudolatinský text užívaný v grafickém designu a navrhování jako demonstrativní výplňový text při vytváření pracovních ukázek grafických návrhů (např. fontů nebo rozvržení časopisů či HTML stránek).

Lipsum tak pracovně znázorňuje text v ukázkových maketách (tzv. mock-up) předtím, než bude do hotového návrhu vložen smysluplný obsah.

Pokud by se pro stejný účel použil smysluplný text, bylo by těžké hodnotit pouze vzhled, aniž by se pozorovatel nechal svést ke čtení obsahu.
Pokud by byl naopak použit nesmyslný, ale pravidelný text (např. opakování „asdf asdf asdf…“), oko by při posuzování vzhledu bylo vyrušováno pravidelnou strukturou textu, která se od běžného textu liší. Text lorem ipsum na první pohled připomíná běžný text, slova jsou různě dlouhá, frekvence písmen je podobná běžné řeči, interpunkce vypadá přirozeně atd.

Text připomíná klasickou latinu, avšak ve skutečnosti je nesmyslný, smyšlený.
Je však odvozen z Ciceronovy De finibus bonorum et malorum (O koncích dobra a zla), kapitoly 1.10.32 a 33, kde se například objevuje věta Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit. (Překlad: „Nikdo nemiluje bolest samu, nevyhledává ji, ani nechce získat, jednoduše proto, že je to bolest…“)
Existuje také mnoho variací standardního textu lorem ipsum. Některé pouze přidávají další odstavce, jiné text upravují přidáním některých písmen, které v latině chybějí – jako např. k, w a z. Také vznikly verze, které připomínají různé další jazyky (a s lorem ipsum mají společnou jen základní ideu).
Kromě takových standardizovaných textů vzniklo také množství počítačových programů, které jsou schopny generovat náhodné výplňové texty podle různých zadaných parametrů (některé textové editory takovou funkci mají zabudovánu, pro další software existují zásuvné moduly).

Úvod Ciceronovy první Řeči proti Catilinovi: Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? Quam diu etiam furor iste tuus nos eludet? (Překlad: „Jak dlouho budeš zneužívat naší trpělivosti, Catilino? Jak dlouho nás bude podvádět tento tvůj hněv?“)

Jak dlouho ještě....Quo Usque tandem....?
To je pravý latinský text řeči Cicerona, stejně jako předchozí řeč Cicerona De Graecis --O Řecích, který je známý, citovaný a lze mu dobře porozumět i pro svůj obsah a známá jména významných Řeků .
Tota vita hominis unus est dies.
Celý život člověka je jediný den.

Generátor Lorem ipsum je zde.

Zdroj: Wikipedie Lorem Ipsum
Antická knihovna Marcus Tullius Cicero: Tuskulské hovory ,Svoboda 1976 Cato starší
O stáří
Laelius
O přátelství
Translation Václav Bahník 1976
Jak zní Lore ipsum u aplikace Blogger.com od Google doslova uvedu celé:

Lorem ipsum vim ut utroque mandamus intellegebat, ut eam omittam ancillae sadipscing, per et eius soluta veritus.Marně bádáte bloggeři aplikace Blogger com od Google a hledali jste hodně a teď je to tady.
Komentuje blogger :
Na první pohled je to nesmyslné , přece jenom jsem latinu poznal, tak
toto nejsou latinská slova, ani je nepřipomínají, možná kdo vůbec latinský text neviděl, dá se splést. Latinsky slabikovat, číst, pomalu opakovat a překládat text je moje slabost, ale do dnešní doby přesahují nekonečně moudré a přesné formulace citovaných vět.
Jsou nedostižné, moudré, přesné, dokonalé po více než 2 tis. letech. Cicero se narodil r.106 př.n.letopočtem v Arpinu(Latiu) 7.prosince 43 na útěku z pomsty Antoniovy zavražděn.
Ciceronovo dílo je rozsáhlé a to je vše co napíšu, zajímejte se sami o literaturu a zjistíte jak byli
moudří a vzdělaní tito řečtí filosofové a myslitelé.

Možná se potom podíváte na sebe, jiné a svět úplně jinýma očima. Tenkrát nebyl internet ani jiné taky zbytečnosti.

Oblíbené příspěvky

VYBERTE SI Z NABÍDKY MENU: (štítky)

*Úvod do blogu Ninive A M E R I K A ABBA Afrodíté Akční příběh - zabijačka a to okolo :: aktivity radosti a milování života Aljaška Alpy Dachstein Amanda Zelina Anne Sophie Mutter Ashley Tisdale Baby - Blackbird Beruška Bylinky Cambridge Caracas Cestování po Chile Patagonie Čápi Čas lásek čápů Čas lásek jelenů Česká písnička Divoká Příroda Jižní Afriky Dlouhozobka svízelová Dřípatka Empatie Enigma Euro Fejeton flame pod články na webu Flora Fotografie z cest Fotografie z Venezuely Dovolená Fotografujte Google Street View Hádanka - Kdo je chytřejší? Muži nebo ženy Helikoptérové matky Historie Hnízdění Hodně jíme a rosteme jako z vody Dvojčata 1 rok Holub hřivnáč Hory Humor a vtipy Husa Husy Christina Aquilera I T A L I E Instinkty a pudy IRÁN IRSKO Iva Kubelková Jak se staví sen Jak se volí presidenti v Česku recenze Jan Saudek Jana Doležalová Jaro jaro přijde brzy a léto rychle za ním Ježíš Kristus John Denver Johnny Cash Kalifornie Kámen a bolest Káně Karel Hynek Mácha Karel Kryl Karel Schwarzenberg Kelly Family Kočky a my Komentáře Konipas bílý Korsika Kos Krásné ženy se svlékají Krásy Severní Ameriky Kritické myšlení Krmení mladých Krmítko Kruger National Park Křivoklát Kvalita života Kylie Minogue Labutě péče o mladé Lama Láska Lenost Léto Londýn Lorem ipsum celé vysvětlení pro hledající Bloggery Lyžování Mám dobrou náladu ale srdce je smutné Marie Rottrová Mateřství a péče o potomstvo Medicina Mexico a staré aztécké indiánské tance MEXIKO Milování světu vládne Moře Motivace Motivační základní emoce Namlouvání Námluvy Naše zahrady NĚMECKO Nemoci O demokracii Obě dvě i ve vaně Páření Čmelák královna Pikantní historky Pivní etický kodex Podzim Pohyb Prevence první máj Překladač Příběhy chlapů od silných motocyklů a krásných žen Příběhy plné slz a zklamání TEEN problémy Příběhy ze života Příroda Ptáci Pychosomatická medicína Radost a uspokojení Radůza ŘECKO S Google do světa internetu S Motorolou RAZR V3 Sabrina Boys Santorini Sen o vlčím máku Severní Amerika Kanada USA Schwabisch Hall Slavík obecný Slípka zelenonohá Slovensko Slovinsko Slunéčko sedmitečné Smích Smokie South Africa Spánek Správně vidíme jen srdcem Srdce Stehlík Svobodné rozhodnutí SYRIE a JORDÁNSKO Šoupálek dlouhoprstý Špaček Šťastný Nový Den TEEN - NEPRIJIMAM KONVENCNI STYL v OBLEKANI Ťuhýk obecný United Kingdom Vancouver Vánoce Vánoční včelky a jejich domečky Velký pátek Venezuela Original Photo Verše Veverka Videa Hudba Hity Vlaštovky Vodopády Vodouš šedý Vysoká Vzpoura deprivantů komplexní sdělení problému Windows a Apple Yosemite for a Father's Day Zahrada Zahrady Zdraví Život tropí hlouposti Historky Veselé Příhody Vtipy

Vybraný příspěvek

Stehlík a krmení mladých. To je nadělení....

Můžete je spočítat? Stehlík krmí...